Complementing and Contrasting the original: working with a listed property

April 18, 2015

Listed Building extension - External view Public perception tends to be that renovating and extending Listed Buildings is often fraught with worry and bureaucracy.   As an architect it is our role to understand the implications of planning regulations and design accordingly.

In this instance the clients and I worked closely with the Conservation Officer during the design stages and gained their support for a contemporary addition to a valuable and distinctive historic property.

The original Lodge House to the left, and the early 1990s extension to the right. Listed Building extension - Before view
Listed Building extension - After view The second extension to the far right of the picture: showing its reflection of the original house using contemporary materials.

This home is the last remaining gate lodge to Rastrick House which was built in 1813.  The House was demolished in the middle of the 20th Century to make way for a housing development and only the lodge, gateway and mature gardens survive; explaining its listed status and the several Tree Preservation Orders in force.

As you might expect for this type of residence, the original building is small comprising of a small entrance lobby, small family room, one bedroom and a small kitchen.  Even the earlier 1992 extension to add two single bedrooms, a family bathroom, lounge and utility area did not make it large enough to accommodate a growing family.

The first extension (by others) was joined to the original house and designed to closely match the appearance using matching materials, design and proportions.  The new extension reflects the rhythm and proportion of the original Lodge House and the previous stone-built extension, but is contemporary in appearance.  It is separated from the existing structure by a narrow walkway with full height glass to one side; attracting natural light into the property, and slightly stepped back from the front aspect to lessen its visual impact. Listed Building extension - Glazed link
Listed Building extension - Timber cladding Rather than replicating the original appearance, a palette of contemporary finishes was employed in the design: including zinc roofing, guttering and downpipes; wood-clad and rendered external walls and powder-coated dark metal window frames to reflect the colour of the new roof.  This enables to character of the original building to shine through and for the extension to be seen for what it is: a modern-day representation of traditional and historic building design.

The contemporary finish continues inside with a bright family kitchen and dining room at ground floor level, and a light and airy master suite and additional bedroom at first floor level. The use of rooflights and bi-folding doors at the back of the extension further attracts natural light into the rooms highlighting the spacious and comfortable feel of the property as a new whole.

The new kitchen is much more suited to family life The ensuite uses rooflights to exploit natural light

 

Previous post: