Listed Building extension - External view Public perception tends to be that renovating and extending Listed Buildings is often fraught with worry and bureaucracy.   As an architect it is our role to understand the implications of planning regulations and design accordingly.

In this instance the clients and I worked closely with the Conservation Officer during the design stages and gained their support for a contemporary addition to a valuable and distinctive historic property.

The original Lodge House to the left, and the early 1990s extension to the right. Listed Building extension - Before view
Listed Building extension - After view The second extension to the far right of the picture: showing its reflection of the original house using contemporary materials.

This home is the last remaining gate lodge to Rastrick House which was built in 1813.  The House was demolished in the middle of the 20th Century to make way for a housing development and only the lodge, gateway and mature gardens survive; explaining its listed status and the several Tree Preservation Orders in force.

As you might expect for this type of residence, the original building is small comprising of a small entrance lobby, small family room, one bedroom and a small kitchen.  Even the earlier 1992 extension to add two single bedrooms, a family bathroom, lounge and utility area did not make it large enough to accommodate a growing family.

The first extension (by others) was joined to the original house and designed to closely match the appearance using matching materials, design and proportions.  The new extension reflects the rhythm and proportion of the original Lodge House and the previous stone-built extension, but is contemporary in appearance.  It is separated from the existing structure by a narrow walkway with full height glass to one side; attracting natural light into the property, and slightly stepped back from the front aspect to lessen its visual impact. Listed Building extension - Glazed link
Listed Building extension - Timber cladding Rather than replicating the original appearance, a palette of contemporary finishes was employed in the design: including zinc roofing, guttering and downpipes; wood-clad and rendered external walls and powder-coated dark metal window frames to reflect the colour of the new roof.  This enables to character of the original building to shine through and for the extension to be seen for what it is: a modern-day representation of traditional and historic building design.

The contemporary finish continues inside with a bright family kitchen and dining room at ground floor level, and a light and airy master suite and additional bedroom at first floor level. The use of rooflights and bi-folding doors at the back of the extension further attracts natural light into the rooms highlighting the spacious and comfortable feel of the property as a new whole.

The new kitchen is much more suited to family life The ensuite uses rooflights to exploit natural light

 

Accessible Living

March 9, 2015

External light to the accessible living extension Hebden Bridge is well known across the UK for its quirky charm and chocolate box character. As with many historical North-West mill towns; the houses are close together and space is often quite limited with sloping landscapes the norm.

As an architect, this presents a complex challenge which requires creative thinking, innovation and a practical approach in order to achieve a solution that will to satisfy all parties – not just the client.

On this project, the clients required ground floor wheelchair-accessible bathroom and living accommodation, but didn’t want to lose any existing space or characteristics of the existing family home.

The project had to take into account a steep slope, retaining boundary walls and a sewer line running across the footprint. At the same time the design had to allow light to reach the basement kitchen window directly below the planned extension site.

External view of the accessible extension

Clients aside; we also needed to ensure the plans did not impact on the neighbouring properties and were in keeping with the culture of the local Conservation Area.

Paved pation area with level access from the interior of the house

The single storey extension is only small just over 11m2 and only extends the back of the house by three metres but delivers a bright, modern and airy environment thanks to internal and external glazed doors and some quirkily-angled rooflights which aid reflection and add a level of interest to the interior.  The space is also incredibly flexible: the shower room is in itself an innovation; at just 2.9m2 when vacant but able to grow to 3.65m2 when in use thanks to the two-position double doors which overlap when not in use or form a V to allow more space to move inside.

Interior view of the new extensionAngled roof lights ti encourage all-day light penetration

The creams and browns of the finish make this an appealing, warm environment that is comfortable and accessible for the whole family.

The Barn

March 11, 2014

This single storey domestic property to the west of Heptonstall was extended and adapted during 2013 to provide wheelchair-accessible living accommodation. The existing house was modest in size with a split-level lounge, narrow hallway, steps at the external doorways and a steeply sloping garden. All of these features presented significant obstacles to Judy, my client, […]

Read the full article →

Energy showcase

September 13, 2012

Eco Heat & Power Ltd, an established local business in the Calder valley, specialises in the installation of renewable and low-carbon technologies for domestic and commercial buildings. Over the past year, I have worked with the Eco Heat to implement a series of building improvements including the creation of a new showroom and staff office […]

Read the full article →

Keeping it local

February 9, 2012

This little domestic building in Heptonstall, completed a couple of days before Christmas 2011, is a great example of ‘keeping it local’. The site is couple of minutes walk from my office (very convenient for keeping an eye on progress), so too for the structural engineer, Darren Paine of DP Squared Ltd. The builder – […]

Read the full article →